Miért válasszunk parabénmentes kozmetikumot?

Miért válasszunk parabénmentes bőrápolási termékeket?

Valószínű már Te is észrevetted, hogy sok bőrápolási termék tartalmaz parabént, illetve káros hatásukról is olvashattál. Igaz ez? A döntés a Te kezedben van, mit választasz.

Mi a parabén?

A parabének széles körben alkalmazott tartósítószerek. Tudományos értelemben a parabének p-hidroxi-benzoesav észterei, vagyis savból és alkoholból képződött vegyületek, ezeket a termékeken ’E számok’ jelölik: E-214-219. Céljuk, hogy meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal hosszabb és stabilabb eltarthatóságot biztosítanak a termékek számára.

Hol használják?

Éppen ezért több ezer bőrápolási termékben megtalálható, mint például samponok, szempillaspirálok, alapozók, dezodorok, testápolókban, sőt az antibakteriális kézmosókban is előfordulhat. Sok kozmetikai cég mai napig azért használ szintetikus parabéneket termékeiben, mert előállításuk könnyű és olcsó, és ezzel kiváltható az erősen allergizáló és rákkeltő hatású formaldehid. Illatanyag-összetevőként is használják, de gyakran ezt fel sem tüntetik az összetevőknél, arra hivatkozva, hogy ez a parfüm titkos receptje. Becslések szerint a kozmetikumok 75–90%-a tartalmaz parabéneket (általában az olcsóbb termékek).

Mi a hatása az emberi szervezetre?

Az utóbbi években a tudósok, a termékbiztonsági szabályozó körök és a kozmetikai gyártók között vita folyik arról, hogy ezek a vegyi anyagok mennyire károsak az egészségre? Bár több európai ország évek óta javasolja betiltásukat, mégis a mai napig engedélyezettek és sajnos igen elterjedtek ezek a hormonháztartásra negatív befolyással ható tartósítószerek. A parabének különösen a fejlődő gyerekeket és a serdülő lányokat veszélyeztetik.

UC Berkeley Kalifornia Egyetem 2017-es tanulmánya alapján a parabének legfőbb veszélyei:

• Női hormonháztartásra káros hatással vannak, menstruációs zavarokat is okozhatnak

• Összefüggést találtak a mellrákkal

• Csökkentheti a férfiak tesztoszteron szintjét – csökkentve ezzel akár a termékenységet is

• Allergiás reakciókat válthatnak ki

• Bőrápoló termékekben öregíthetik a bőrt, amennyiben napsütés éri azt.

Vannak olyan országok, ahol már komolyan veszik ezeket a veszélyforrásokat és fogyasztóvédelmi intézkedéseket vezettek be. (lsd. Dánia)

Mit tegyél?

1. Már csak óvatosságból is válassz inkább vegyi anyagmentes - és parabénmentes - termékeket bőröd ápolására, ugyanis ezek a bizonytalan hatású anyagok ugyanúgy felszívódnak a bőrön keresztül a hatóanyagokkal együtt.

2. Ellenőrizd a hajápolási és önbarnító termékeket is, a hajhabok, a hajgélek és a napfény nélküli barnító termékek ugyanis a legtöbbször parabéneket is tartalmaznak.

3. Amennyiben ezeket az összetevőket szeretnéd elkerülni arc- és bőrápolásnál, válassz csak növényi olajalapú vagy parabén-mentes kozmetikumot, amely nem tartalmazza ezeket a bizonytalan hatású tartósítószereket.

4. Legyél tudatos vásárló!

A natúr kozmetikum gyártók ma már nem akarnak visszalépni a vegyi anyaghoz, ezért sok cég– így az Argannatura is – mellőzi ezeket és minél jobb, bőrbarát alternatívákat keresve.

parabénmentes