Koronavírus: tippek a Maskne bőrirritáció elkerülésére

Az arcmaszkok használatára – a vírus terjedési irányát és meglétét alapul véve - hosszabb időre van szükségünk, mint azt korábban gondoltunk. Használatuknak helye és időpontja is folyamatosan változik, és egyre inkább az a tendencia, hogy hosszabb időre kötelező lesz a viselésük, így már a legtöbb munkahelyen (főleg beltéri helyiségekben) előírás a szinte állandó alkalmazásuk. Ezek a védőintézkedések elengedhetetlenek a COVID-19 terjedésének elleni küzdelemben, és fontos mindent megtenni a viselésükkel kapcsolatos aggályok leküzdése érdekében. Ugyanis néhány embernél a maszk viselése bőrkiütéseket, pattanásokat vagy egyéb bőrproblémákat okozhat vagy súlyosbíthatja a meglévő elváltozásokat. Erre a jelenségre már az angol nyelvterületen létre is hoztak egy kifejezést: „maskne” azaz a maszk + pattanás szóösszetételből kialakult problémaleírást.

A Johns Hopkins Bőrgyógyászati ​​Osztály dermatológusa vizsgálja ezt a jelenséget, megállapításait a következőképpen csoportosította.

Kinek alakulhat ki bőrproblémája az arcmaszk viseléséből?

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy azoknak az embereknek, akiknek már meglévő bőrproblémájuk van (rosacea, pattanások, ekcéma, párás vagy száraz levegő iránti érzékenység, allergiák) nagyobb valószínűséggel tapasztalhatják az arcmaszkhoz kapcsolódó kellemetlen kiütéseket. Az orr, a száj és az áll körüli bőr nagyon érzékeny, és pont ezt a területet borítja a maszk, és éppen ez a terület az, ahol egyre több embernél figyelhető meg amúgy is az elváltozás, amelynek okait még kutatják. A perioralis dermatitiszben (ekcéma) szenvedőknél a száj és az ál körül ismétlődő vörös, rögös kiütés jelentkezik, és ez a szem körüli terület is megjelenhet. A 20 és 60 év közötti nőknél a legvalószínűbb ez az állapot.

Mit tehetünk, hogy az arcmaszk viselése további problémát ne, vagy csak alig okozzanak?

Nagyon fontos, hogy milyen anyagból készül az arcmaszk. Nekünk az orvsoi arcmaszkok beváltak. Ha nem orvosi arcmaszkot viselsz, akkor olyat válassz, aminek nagy része pamut és poliészter keverékéből (póló anyag, párnahuzat) készül, ezek gyengédek a bőrhöz, csökkentik a súrlódást és nem dörzsölik, irritálják az arc alsó részét. Használatuk kellemesebb lehet a bőrnek.

Mit tegyél, ha allergiás vagy az arcmaszkodra?

A boltban vásárolt maszkok legtöbbjét előzetesen formaldehiddel kezelik, hogy a fertőtlenítést biztosítsák. Ha erre a vegyszerre allergiás vagy, akkor hamarosan az arcodon elváltozásokat tapasztalhatsz. Problémát okozhat, ha maszk szintetikus anyagból készül. Hasonlóképpen kiütést okozhat, ha a mosható maszkot erősen illatozó öblítővel, lágyítószerekkel is kezeled, amely viszketést, bőrpírt vagy kiütést eredményezhet. Természetes szálú anyagból készült maszk és illatmentes mosótermékek használatával megelőzhető a bőrirritáció vagy az érzékenység fokozódása.

Hogyan illeszkedik a maszk az arcodra?

A maszk megfelelő viselésének fontos része annak biztosítása, hogy illeszkedjen az archoz, és eltakarja mind az orrot, mind a szájat. A gumival ellátott maszkok könnyebben beállíthatók az arc méretéhez és alakjához. Az orrhídon átnyúló hajlítható darab hozzájárulhat a megfelelő illeszkedéshez, és megakadályozhatja, hogy a levegővétel miatt a szemüveg bepárásodjon, de fontos, hogy a kis fémlemezt is puha pamut fedje, hogy ne irritálja az orr bőrszövetét.

Fontos!

Mindig tartsd tisztán a maszkot! Ugyanis verejték, orrnyálka, nyál kerülhet az arcmaszkra, amely előbb-utóbb káros hatásokat okozhat a bőrön. Minden használat után mosd ki maszkod gyengéd, nem irritáló szappannal és szárítsd meg, mielőtt újra használod. Tárold friss maszkjaid egy zacskóban, hogy tisztán tudjad tartani őket.

A kutató tippjei: a „Maskne" bőrápolási rutinjához

- Gyengéd, természetes szappanokat és sima vizet használj az arcodra, semmi illatosat vagy antibakteriálist.

- Próbálj ki egy jó, természetes hidratáló nappali és éjszakai krémet.

- Ha lehet, kerüld az erős alapozást, púderezést, hiszen úgysem látszik a maszk alatt és bőrödtől teljesen elveszi a levegőt.

Maskne - acne bőrprobléma maszk viselésekor

Eredeti tanulmány: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and- diseases/coronavirus/coronavirus-tips-to-avoid-maskne-skin-irritation